Rólunk
Referenciák
Linkek


  Környezetszennyezés

Felszín alatti vizekben és a földtani közegben bekövetkezett szennyezés

Aki tevékenységet folytat – tudomása nélkül, szándéka ellenére is – okozhat környezetszennyezést, azaz elszennyezheti a talajt, a felszín alatti vizet illetve a földtani közeget. A 219/2004. (VII.21.) Korm. r. szerint ilyenkor azonnal intézkedni kell és be is kell jelenteni az illetékes felügyelőségnek.

De mi minősül szennyezésnek, milyen beavatkozás a megfelelő (szükséges és elégséges), kinek mit kell jelenteni? Ezen kérdések helyes megválaszolása sok „macerától” kíméli meg azokat, akik tevékenységük folytán szembesülnek egy szennyezési helyzettel.

Évtizedes szakmai és jogi tapasztalatunk alapján nyugodtan javasolhatjuk: azonnali intézkedésként: azonnal forduljon hozzánk! Egyrészt ez nem kerül semmibe, másrészt szükség van a megfelelő segítségre mind a helyszíni teendők mind a hatóságokkal való megfelelő kapcsolatfelvétel érdekében.

 

Felszíni víz szennyezése 

A 220/2004. (VII.21.) Korm. r. határozza meg a felszíni vizek minősége védelmének szabályait. Vonatkozik természetes és mesterséges tavakra és vízfolyásokra, szennyvizekre, szennyvíz-tisztítókra, de a csapadékvizek kezelésére is.

Tapasztalatunk szerint ipari és mezőgazdasági tevékenységet folytatók jelentős hányada – különösen a kis és középvállalatok körében – nem tudja, milyen követelmények vonatkoznak rá, milyen engedélyeknek van híján és vagy a hatósági ellenőrzés vagy egy sikeres pályázathoz szükséges engedély hiánya hozza a „megvilágosodást”.

Mind a „baj” megelőzésében, mind az „orvoslásban” szerzett tapasztalataink segíthetik Önöket. Ne feledjék: Az egyszerű ember a vizen csak akkor tud járni, ha megmondják neki, hová vannak leverve a cölöpök!